بهداشت مواد غذایی یعنی چه؟
به نظر شما مفهوم بهداشت مواد غذایی چیست؟ آیا بهداشت تنها به معنی رعایت پاکیزگی یک محصول یا کالا است؟ باید بگوییم که این عبارت مفهومی عمیق تر دارد. به کلیه ی موازینی که رعایت آن ها در فرآیند تولید، نگهداری، عرضه و تهیه ی محصولات غذایی لازم و ضروری است، بهداشت محصولات غذایی می گویند. این موازین و قوانین کمک می کنند که محصولات به صورت سالم و با کیفیت بالا به مصرف کنندگان عرضه شوند.
مواد غذایی از نظر فساد پذیری متفاوت هستند. بعضی از آن ها با مدت کوتاهی قرار گرفتن در شرایط نامساعد به سرعت دچار فساد می شوند. بعضی دیگر مقاومت بیشتری نسبت به عوامل موثر بر فساد دارند. برای مثال مواد پروتئینی مانند گوشت، مرغ و ماهی در مقابل عوامل فاسدکننده بسیار حساس هستند. در حالی که مواد غذایی خشک مانند غلات و حبوبات در مقابل فساد میکروبی مقاوم هستند. البته به شرطی که از حمله ی حشرات نیز مصون بمانند.
فساد در مواد غذایی می تواند در اثر عوامل میکروبی یا غیرمیکروبی ایجاد شود. فساد میکروبی شامل فعالیت میکروارگانیسم ها در ماده می شود. قارچ، ویروس، انواع مخمرها، کپک و باکتری از دسته ی عوامل میکروبی هستند. برای پیشگیری از آسیب دیدن مواد غذایی، می توانید از محصولات مجموعه ما استفاده نمایید. در ادامه به بررسی عوامل غیرمیکروبی می پردازیم. با ما همراه باشید.
فساد غیرمیکروبی
به جز میکروب ها 3 عامل محیطی نیز بر فسادپذیری مواد تاثیر می گذارند. این عوامل عبارتند از عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی.
فیزیکی
مهم ترین عوامل فیزیکی که باید در محیط مواد غذایی تحت کنترل باشد عبارتند از؛ دما، رطوبت، نور، غلظت اکسیژن و ضربه نخوردن محصولات.
همانطور که می دانید مواد غذایی به خصوص میوه ها و سبزیجات با تنفس خود، باعث رسیدگی زودهنگام خود می شوند. بنابراین باید همواره میزان اکسیژن را در محل نگهداری کنترل نمایید. همچنین دمای بالا موجب اکسید شدن مواد می شود. از این رو باید دما نیز تحت کنترل باشد.
تنظیم رطوبت نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. به این دلیل که رطوبت تاثیر متفاوتی بر مواد مختلف خواهد داشت. مثلا رطوبت زیاد در اطراف چربی ها باعث اسیدی شدن آن ها می شود، در حالی که در محیط نگهداری میوه ها و سبزیجات باید رطوبت بالا باشد تا آن ها با کیفیت بهتری نگهداری شوند.
شیمیایی
عوامل شیمیایی محیط عبارتند از سموم طبیعی و آفت کش ها، افزودنی های مواد غذایی، آنتی بیوتیک ها و هورمون های تزریق شده به دام و طیور، وجود فلزات سنگین و بسته بندی های پلاستیکی.
استفاده از افزودنی ها و نگهدارنده ها در مواد غذایی باید تحت قوانین مشخصی باشد و کنترل شود. به این دلیل که برخی از آن ها ممکن است عامل بروز سرطان در نسل های بعدی انسان شوند. وجود برخی از فلزات سنگین در کودها، قرارگیری آن ها در مجاورت هوا و تماس آن ها با مواد غذایی می تواند باعث ایجاد مسمومیت غذایی در افراد شود. بنابراین به مواد غذایی که در طول روز مصرف می کنید توجه کافی باشید. استفاده از مواد غذایی ارگانیک و صد درصد طبیعی می تواند بهترین گزینه برای حفظ سلامت فردی باشد.
بیولوژیکی
مواردی مانند وجود آنزیم ها، انگل ها، حشرات و اکسیداسیون مواد غذایی در دسته ی عوامل محیطی بیولوژیکی موثر بر سلامت مواد غذایی قرار دارند.
آنزیم ها، که در تمامی مواد غذایی وجود دارند، با تجزیه ی سلولی خود موجب رسیدن مواد غذایی می شوند. آنزیم ها عامل تغییر رنگ سریع محصولات هنگام مجاورت با هوا می شوند. برای نگهداری طولانی تر مواد غذایی مانند میوه ها و سبزیجات، می توانید آن ها را بلانچ نموده در بسته بندی های مخصوص در دمای زیر صفر نگهداری کنید.
هنگام انبار کردن مواد غذایی خشک، باید توجه ویژه ای به وجود حشرات موذی و جوندگان داشته باشید. قرار گرفتن مواد غذایی در مجاورت آن ها و عدم رسیدگی به آن می تواند موجب ایجاد آلودگی های میکروبی ناشی از وجود میکروارگانیسم ها شود.
جمع بندی
برای نگهداری بهداشتی مواد غذایی لازم است آن ها را از عوامل موثر بر فساد دور نگه دارید. روش هایی مانند خشک کردن مواد غذایی، منجمد نمودن مواد، پخت و نگهداری آن ها از روش های رایج و مرسوم هستند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید تجهیزات لازم برای نگهداری تجاری و صنعتی مواد غذایی، می توانید با ما در تماس باشید. هدف مجموعه ما خدمت رسانی و رفع نیازهای شما مشتریان عزیز است. با خرید از ما می توانید از شرایط استثنایی خدمات پس از فروش نیز بهره مند شوید.
