سردخانه زیر صفر و بالای صفر
سردخانه جزئی جدانشدنی از صنعت مواد غذایی میباشد. نگهداری از برخی مواد غذایی ، دارویی ، میوه و گوشت و… که قابل فاسد شدن هستند بدون استفاده از سردخانه امکان پذیر نیست. همانطور که یخچال برای یکخانه ضروری است سردخانه نیز برای صنعت مواد غذایی ضروری و مهم است.
سردخانه صنعتی به دودسته: سردخانه زیر صفر و سردخانه بالای صفر به منظور نگهداری و انبار مواد غذایی در حجم انبوه، تقسیم می شود.

تفاوت بین سردخانه زیر صفر و بالای صفر
سردخانه زیر صفر
معمولا دمای این نوع سردخانه ها بین منفی 18 درجه سانتی گراد تا منفی 20 درجه سانتی گراد می باشد. در بعضی موارد نیز با استفاده از کمپرسورهای دو مرحله ای و مبردهای خاص امکان رسیدن دمای آن به منفی 40 درجه سانتی گراد نیز هست. این نوع سردخانه ها معمولا برای نگهداری و انجماد طولانی مدت انواع محصولات گوشتی و پروتئینی و مواد غذایی و… کاربرد دارد. سردخانه زیر صفر را از نظر ساختار می توان به :
● سردخانه کوچک: معمولا در مکان هایی مانند: هایپرها، فروشگاه ها و… مورد استفاده قرار می گیرند. تجهیز کردن این نوع سردخانه ها به وسیله یک یونیت صورت می گیرد. همچنین زمان نگهداری از مواد غذایی در این نوع سردخانه ها کوتاه است و از این نوع سردخانه ها در جهت ذخیره سازی مواد غذایی به مدت طولانی استفاده نمی شود.
● سردخانه کانتینری( کانکسی): در جهت نگهداری مواد غذایی در سکوهای نفتی و شناور ها به مدت طولانی تر، مورد استفاده قرار می گیرند. در ساخت سردخانه های کانکسی از نظر ابعاد و اندازه هیچ محدودیتی وجود ندارد، ولی سردخانه های کانتینری تنها در دو سایز 20 فوت و 40 فوت تولید می شوند.
● سردخانه صنعتی: در جهت انبار سازی و یا نگهداری طولانی مدت محصولات و مواد غذایی در حجم بالاتر،در ابعاد و اندازه های بزرگتری طراحی و ساخته می شوند. به این صورت که ساخت سیستم تولید برودتی آن ها به دو روش چند یونیته یا رک انجام می شود. این نوع سردخانه معمولا در جهت انبار سازی مواد پروتئینی (گوشت، ماهی، مرغ و…)و یا بعضی از میوه ها و خشکبار برای مدت طولانی تری مورد استفاده قرار می گیرند.
سردخانه بالای صفر
بر خلاف سردخانه زیر صفر، این سردخانه برای حفظ غذاهای فاسد شدنی است، آنهایی که باید در هوای سرد نگهداری شوند تا فعالیت میکروبی به تاخیر بیفتد. دمای مورد نیاز آن بین صفر تا ۵ درجه سانتیگراد است. در این نوع سردخانه ها، از سیستم تراکمی در جهت کنترل و ثابت نگه داشتن دمای محیط (چند درجه بالای صفر) استفاده می شود. از سردخانه بالای صفر برای نگهداری از محصولاتی که نیاز به دمای بالاتر از صفر دارند مانند: میوه ، سبزیجات، دارو و … استفاده می شود.

ظرفیت و دمای سردخانه بالای صفر
دمای سردخانه بالای صفر بین 1 تا 5 درجه سانتی گراد است. البته نمونه های دیگری هم هستند که به ندرت از آن ها استفاده می شود و از دمایی ما بین صفر تا 10 درجه سانتی گراد برخوردار هستند. این نوع سردخانه ها ظرفیتی بالغ بر10000 تا 20000 تن تبرید را دارا می باشند. تجهیزات استفاده شده در این نوع سردخانه ها مشابه سردخانه های زیر صفر است.
تنها تفاوت موجود میزان انرژی مصرفی برای کنترل دمای محیط است، که این نوع سردخانه از انرژی کمتری جهت کاهش دمای محیط خود استفاده می کند. لازم به ذکر است که استفاده از این نوع سردخانه ها در دوره کوتاهی از سال انجام می شود و به همین دلیل نیاز به استفاده از برخی سیالات و عایق کاری دیوار ها نیست.
چند نکته در مورد سردخانه زیر صفر و بالای صفر
• مسیرهای جریان هوا و تهویه، با عملکرد سردخانه بالای صفر ارتباط مستقیم دارند. به این صورت که برای عملکرد بهینه سردخانه ها، بهتر است مجهز به تجهیزات نمایش گردش هوای داخل سردخانه باشند.
• این سردخانه ها را عموماً به صورت چند طبقه تولید می کنند. دمای هوای طبقات پایین تر به دلیل جریان همرفتی هوا کمتر از سایر نقاط است و برای نگهداری از مواد غذایی که نیاز به دمای پایین تری دارند، مناسب است.
• زمان انجماد مواد غذایی در تونل های انجماد با سردخانه ها متفاوت است . در تونل انجماد در دمای پایین ، سرعت فرآیند انجماد بسیار بالاست، ولی در سردخانه ها با سرعت نسبتاً آرام تری این فرآیند انجام می شود.
• سیستم سردخانه ها مجهز به یک حرارت سنج است. و به وسیله آن دمای نقاط مختلف سردخانه در هر لحظه اندازه گیری و گزارش می شود.
• در بعضی سردخانه ها به داخل اتاق، گاز دی اکسید کربن تزریق می شود. این عمل در جهت کاهش غلظت برخی گاز ها نظیر اکسیژن صورت می گیرد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و استعلام موجودی و قیمت ها، می توانید با گروه سرماول در تماس باشید. مشاوران ما می توانند شما را در مسیر انتخاب بهترین تجهیزات یاری برسانند.