مفهوم بهداشت مواد غذایی

به نظر شما معنی و مفهوم بهداشت مواد غذایی چیست؟ آیا بهداشت تنها با رعایت پاکیزگی برقرار می شود؟ به کلیه ی موازینی که رعایت آن ها در طی فرآیند تولید، نگهداری، عرضه و تهیه ی کلیه ی محصولات غذایی، با حفظ سلامت و کیفیت، لازم و ضروری است، بهداشت محصولات غذایی می گویند. این موازین و قوانین کمک می کنند که محصولات به صورت کاملاً سالم و با کیفیت مطلوب به مصرف کنندگان عرضه شوند.

مواد غذایی از نظر فساد پذیری با یکدیگر متفاوتند. بعضی از آن ها قرار گرفتن در شرایط نامساعد حتی برای مدتی کوتاه، به سرعت دچار فساد می شوند. بعضی دیگر مقاومت بیشتری نسبت به عوامل موثر بر فساد دارند. برای مثال محصولات پروتئینی نظیر گوشت، مرغ و ماهی در مقابل عوامل فاسدکننده حساسیت بالایی دارند. در حالی که مواد غذایی خشک مانند انواع غلات و حبوبات در مقابل فساد میکروبی مقاوم هستند. البته به شرطی که از حمله ی حشرات نیز مصون بمانند.

فساد در مواد غذایی می تواند در اثر عوامل میکروبی یا غیرمیکروبی ایجاد شود. فساد میکروبی شامل فعالیت میکروارگانیسم ها در ماده می شود. قارچ، ویروس، انواع مخمرها، کپک و باکتری از دسته ی عوامل میکروبی هستند. برای پیشگیری از آسیب دیدن مواد غذایی، بهتر است از انواع سیستم های برودیت نظیر سردخانه ها و یخچال ها استفاده نمایید. در ادامه به بررسی عوامل غیرمیکروبی می پردازیم. با ما همراه باشید.

فساد غیرمیکروبی و انواع آن

به جز میکروب ها که تعداد زیادی از آن ها شناسایی شده است، 3 عامل محیطی نیز بر فسادپذیری مواد تاثیر می گذارند. این عوامل عبارتند از عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی.

مهم ترین عوامل فیزیکی که باید در محیط نگهداری مواد غذایی تحت کنترل باشند عبارتند از؛ رطوبت و دما، نور، غلظت اکسیژن و عدم ورود ضربه به محصولات.

مواد غذایی به خصوص میوه ها و سبزیجات با تنفس خود، باعث رسیدگی زودهنگام خود می شوند. بنابراین باید همواره میزان اکسیژن را در محل نگهداری آن ها کنترل نمایید. همچنین دمای بالا موجب اکسید شدن محصولات می شود. از این رو باید دما نیز به خوبی تحت کنترل باشد.

تنظیم رطوبت نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. به این دلیل که رطوبت تاثیرات متفاوتی بر مواد مختلف خواهد داشت. برای مثال وجود رطوبت در اطراف محصولاتی مانند گوشت چرب، باعث اسیدی شدن آن ها می شود. در حالی که در محیط نگهداری میوه ها و سبزیجات باید رطوبت بالا باشد تا آن ها با کیفیت بهتری نگهداری شوند.

عوامل شیمیایی عبارتند از سموم طبیعی و آفت کش ها، انواع افزودنی های مواد غذایی، آنتی بیوتیک ها و هورمون های تزریق شده به دام و طیور، وجود فلزات سنگین و بسته بندی های پلاستیکی.

استفاده از تمامی افزودنی ها و نگهدارنده ها در مواد غذایی باید تحت قوانین مشخصی باشد و کنترل شود. به این دلیل که برخی از آن ها ممکن است عامل بروز سرطان در نسل های بعدی انسان شوند. وجود برخی از فلزات سنگین در کودها، قرارگیری آن ها در مجاورت هوا و تماس آن ها با مواد غذایی می تواند باعث ایجاد مسمومیت غذایی در افراد شود.

به مواد غذایی که در طول روز مصرف می کنید توجه کافی باشید. استفاده از مواد غذایی ارگانیک و صد درصد طبیعی می تواند بهترین گزینه برای حفظ سلامت فردی باشد.

مواردی مانند وجود آنزیم ها، انگل ها، حشرات و اکسیداسیون مواد غذایی در دسته ی عوامل محیطی بیولوژیکی موثر بر سلامت مواد غذایی قرار دارند.

آنزیم ها، که در تمامی مواد غذایی وجود دارند، با تجزیه ی سلولی خود موجب رسیدن مواد غذایی می شوند. آنزیم ها عامل تغییر رنگ سریع محصولات هنگام مجاورت با هوا می شوند. برای نگهداری طولانی تر مواد غذایی مانند میوه ها و سبزیجات، می توانید آن ها را بلانچ نموده در بسته بندی های مخصوص در دمای زیر صفر نگهداری کنید.

هنگام انبار کردن مواد غذایی خشک، باید توجه ویژه ای به شرایط وجود حشرات موذی و جوندگان داشته باشید. قرار گرفتن مواد غذایی در مجاورت آن ها و عدم رسیدگی به آن می تواند موجب ایجاد آلودگی های میکروبی ناشی از وجود میکروارگانیسم ها شود.

بهداشت مواد غذایی

جمع بندی

برای نگهداری بهداشتی مواد غذایی باید آن ها را از عوامل موثر بر فساد دور نگه دارید. روش هایی مانند خشک کردن مواد غذایی، منجمد نمودن، پخت و نگهداری آن ها از روش های رایج نگهداری هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با ما در تماس باشید. هدف مجموعه ما خدمت رسانی و رفع نیازهای شما مشتریان عزیز است. با خرید از ما شرایط استثنایی خدمات پس از فروش مجموعه ما را به خود هدیه دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *