شناسایی عوامل موثر در فساد مواد غذایی
نگهداری صحیح از مواد غذایی همواره از اهمیت زیادی برخوردار بوده و هست. به طوری که انسان سالیان دراز در این مسیر سعی و خطا نموده تا به بهترین روش نگهداری مواد غذایی دست یابد. امروزه همانطور که می بینید، می توانید حتی در منزل خود مواد غذایی را با بهترین کیفیت و برای مدت زیادی نگهداری نمایید.
روش های صنعتی ذخیره مواد غذایی نیز پیشرفت جشمگیری در عصر حاضر داشته است. به طوری که متخصصان زیادی در سراسر دنیا اقدام به ساخت سردخانه هایی برای نگهداری مواد غذایی می نمایند. اما برای اینکه بتوانید از مواد غذایی (چه در منزل و چه در سردخانه تان) به بهترین نحو نگهداری کنید، باید عوامل موثر در فساد مواد غذایی را شناسایی نمایید.
ما این عوامل را که می تواند میکروبی یا غیرمیکروبی باشد، به تفکیک برای شما معرفی می کنیم. به این ترتیب می توانید در صورت بروز مشکلی، خودتان آن را رفع و رجوع نمایید. پس با ما همراه باشید.
عامل اصلی فساد مواد غذایی؛ میکروارگانیسم ها
همانطور که از نام آن پیداست، واحدهای زنده ای هستند که ابعادی بسیار کوچک دارند. میکروارگانیسم ها میتوانند نقشی موثر یا مخرب در نگهداری از مواد غذایی داشته باشند. برای مثال در تولید لبنیاتی مانند پنیر و ماست نقش موثری دارند. می پرسید چطور؟ خب در واقع باکتری ها، کپک ها و مخمرها همگی میکروارگانیسم هایی هستند که سبب ایجاد تغییراتی در مواد غذایی میشوند و در واقع تمام قسمت های مواد غذایی را تحت تاثیر قرار میدهند. پنیر با فعالیت این میکروارگانیسم ها تولید می شود.
از طرف دیگر رشد میکروارگانیسم ها در میوه ها و سبزیجات می تواند موجب خرابی و پوسیدگی آن ها شود. بهتر است مواد غذایی انبار شده در سردخانه خود را به طور منظم بررسی نمایید تا مانع پیشروی میکروارگانیسم ها در آن ها شوید.
اکسیژن؛ سازنده یا مخرب؟
یکی دیگر از عوامل موثر بر فساد مواد غذایی وجود یا عدم وجود اکسیژن کافی در اطراف مواد غذایی است. واکنش اکسیژن با مواد غذایی مختلف میتواند منجر به ایجاد شرایط نامطلوبی شود. از طرف دیگر اکسیژن به فعالیت میکروارگانیسم های هوازی کمک می کند و یک عامل به عوامل فساد مواد غذایی میافزاید. بنابراین باید غلظت اکسیژن تحت کنترل و مشخص باشد.
دما و رطوبت
دو عامل دما و رطوبت عواملی غیرمیکروبی موثر در فساد مواد غذایی هستند. همانطور که می دانید گرما و رطوبت زیاد، زمینه را برای رشد و فعالیت بیشتر میکروارگانیسم ها و انجام بسیاری از واکنش های شیمیایی آماده می کند. باکتری ها و کپک ها حرارت های بالا را دوست دارند و فعالیت آن ها در دماهای بالا افزایش مییابد. رطوبت مورد نیاز هر ماده نیز متفاوت است و بهتر آنست که میزان رطوبت محیط دائما کنترل شود.
PH مواد غذایی
PH مواد غذایی نیز میتواند بر میزان فعالیت میکروارگانیسم ها و آنزیم ها تاثیر بگذارد. بنابراین بهتر است مواد غذایی را با توجه به PH آن ها دسته بندی نمایید و در جای مناسب قرار دهید. برای مثال مواد غذایی دریایی باید در بازه قلیایی، انواع گوشت و لبنیات در بازه اسیدی 5 تا 6.8 و مرکبات در بازه 2 تا 4 قرار داده شوند تا با بهترین کیفیت نگهداری شوند.
مدت زمان انبار کردن مواد غذایی
اگر برای سلامت خود ارزش قائل هستید، بهتر است به این عامل توجه ویژه ای داشته باشید. هرچه مواد غذایی را برای زمان بیشتری نگهداری نمایید، از کیفیت آن بیشتر کاسته خواهد شد. البته در این بین استثناهایی نیز وجود دارد. برای مثال بعضی از انواع پنیر هر چه بیشتر بمانند، کیفیت و قیمت بالاتری خواهند داشت. البته نکته ای که باید به آن توجه شود آن است که با گذشت زمان فعالیت میکروارگانیسم ها زیاد می شود و به فرآیند فساد مواد غذایی سرعت می بخشد.
جمع بندی
برای نگهداری هر کدام از مواد غذایی شرایط مشخصی تعریف می شود. بهتر است به این شرایط توجه نمایید تا بتوانید مواد غذایی با کیفیت تری داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با مجموعه ما در تماس باشید. ما با ارائه مشاوره ساخت سردخانه و احداث و راه اندازی آن برای شما، آماده خدمت رسانی به مشتریان عزیز خواهیم بود. کافیست با ما در تماس باشید.
