تعریف سیکل تبرید
چرخه یا سیکل تبرید به فرآیندی تکراری اطلاق می شود که در طی آن یک سیال مانند مبرد، حرارت را از مواد جذب نموده و به محیط دفع می کند. در سیکل تبرید تراکمی حفظ سرما از طریق دریافت حرارت از موادی با درجه حرارت پایین تر و خارج کردن این حرارت به محیطی با درجه حرارت بالاتر، به صورت دائمی اتفاق می افتد. تبرید نقش مهمی در زندگی و فناوری های بشر دارد.
اساس کار تمامی تجهیزات و لوازم برودتی مانند یخچال، فریزر، کولرگازی، داکت اسپیلیت، چیلرها، سیستم های سرمایشی سردخانه و تونل های انجماد، سیکل تبرید بوده و در صنایعی مانند صنایع بسته بندی، مواد غذایی، صنایع شیمیایی، پزشکی و داروسازی کاربرد دارد. اما سیکل تبرید با توجه به کاربردهای آن انواع مختلفی دارد. به طور کلی 4 نوع سیکل تبرید وجود دارد که عبارتند از سیکل تبرید تراکمی، جذبی، تبخیری و ترموالکتریک. در این مقاله به شرح سیکل تبرید تراکمی می پردازیم؛
سیکل تبرید تراکمی (سیکل تبرید فریونی) چیست؟
اجزای اصلی سیکل تبرید تراکمی عبارتند از کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور که هرکدام نقشی مخصوص به خود در سیستم دارند.
سیکل تبرید تراکمی فریونی همانطور که از نامش پیداست به کمک فرآیند تراکم کار می کند. تراکم به کمک کمپرسورها، که عضو اصلی در این سیکل هستند، اتفاق می افتد و در واقع این تراکم، شروع سیکل تبرید در سیستم هایی مانند یخچال است.
اجزای اصلی سیکل تبرید تراکمی
کمپرسور
کمپرسور مبرد متراکم با دمای بالا را به کندانسور می فرستد. در سیستم خنک سازی یخچال ها، سیال مبرد با جذب گرما از اواپراتور، به بخار تبدیل شده و محفظه ی داخلی یخچال را خنک می کند.
کندانسور
پس از کمپرسور بخار داغ و متراکم به کندانسور می رود تا از طریق چگالش به فاز مایع آن را خنک کند. کندانسور استفاده شده در سیستم های تبرید کوچک مانند یخچال های کوچک، از نوع هواخنک است.
شیر انبساط
پس از کندانسور مبرد وارد شیر انبساط می شود و در آن جا فشار و دمای مبرد کاهش می یابد یا به اصطلاح، مبرد منبسط می شود. افت ناگهانی فشار و دمای مبرد باعث ایجاد برودت در یخچال می شود. وظیفه ی اصلی شیر انبساط تنظیم میزان مبرد مورد نیاز برای ایجاد برودت لازم در سیستم است.
اواپراتور
پس از شیر انبساط مبرد به اواپراتور می رود تا گرمای داخل یخچال را جذب کند. در اغلب موارد، اواپراتور سردترین قسمت یک یخچال یا فریزر به حساب می آید. در اواپراتور، به علت سرد بودن مبرد با سرعت کمی حرکت می کند تا گرمای بیشتری را از فضای داخل یخچال جذب کند. با جذب گرما، دمای مبرد افزایش یافته و به آرامی تبدیل به گاز می شود. مبرد که در خروجی اواپراتور با دمای بالا و به شکل گازی بوده به سمت کمپرسور حرکت می کند تا سیکل تبرید ادامه یابد.

در مقالات بعدی پیرامون سیکل تبرید آمونیاکی توضیح می دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون یخچال ها و دریافت مشاوره رایگان می توانید با گروه صنعتی برادران حامی دوست تماس حاصل نمایید.

یک پاسخ