تونل انجماد سریع یا IQF

گاهی برای حفظ و نگهداری بهتر محصولات در صنایع غذایی آن ها را منجمد می‌کنند. انجماد محصولات به دو صورت آرام و سریع انجام می‌شود. در انجماد آرام محصولات فرصت کافی (تا 72 ساعت) برای منجمد شدن دارند. اما در انجماد به روش سریع، محصولات در تماس با عامل انجماد قرار می‌گیرند و به سرعت سرد می‌شوند.

یکی از راه های انجماد مواد غذایی به روش سریع یا IQF، استفاده از تونل انجماد است. این تونل ها مجهز به تعداد بیشتری اواپراتور هستند. با قرار دادن محصول روی سینی های مخصوص، اجازه‌ی عبور جریان هوای سرد به آن ها داده می‌شود. این سینی ها ممکن است ثابت یا متحرک به صورت نوار نقاله‌ای باشند. این روش برای نگهداری میوه ها و سبزیجات خرد شده، مرغ و گوشت، غذاهای دریایی مانند ماهی و میگو، انواع غلات و پنیر مناسب است.

دو فناوری عمده در انجماد سریع به کار گرفته می‌شود؛ انجماد سریع مکانیکی و انجماد سریع تماسی. در روش مکانیکی با عبور هوای سرد به وسیله‌ی تعدادی فن از مابین محصولات، آن ها را منجمد می‌کنند. این فناوری در طی 20 سال گذشته پیشرفت چشمگیری داشته است. در روش انجماد تماسی، مواد غذایی در تماس غیر مستقیم با مبرد یا تماس مستقیم با نیتروژن مایع (با دمای پایین) قرار می‌گیرند. اگرچه این روش کیفیت مواد غذایی را به خوبی حفظ می‌کند اما هزینه ی آن به علت گرانی نیتروژن مایع بسیار زیاد است.

تونل انجماد

مزایای استفاده از تونل انجماد سریع یا IQF

ابتدایی ترین مزیت تونل انجماد سریع یا IQF صرفه جویی در وقت است. به این ترتیب می‌توان محصولات بیشتری را در مدت زمان کوتاه تر و با کیفیت بهتر منجمد کرد. از طرفی هرچه مدت زمان انجماد کوتاه تر باشد جلوی کریستالیزاسیون را در مواد غذایی می‌گیرد. یعنی زمانی که سرعت انجماد مواد غذایی بالا باشد فرصت تشکیل کریستال به مواد داده نمی‌شود در نتیجه بافت مواد غذایی به خوبی حفظ می‌شود. استفاده از تونل انجماد سریع طعم، اندازه و ساختار مواد غذایی را به خوبی حفظ می‌کند. تونل انجماد به حالتی ساخته می‌شود که نیازی به حضور اپراتور نباشد.

ساخت تونل انجماد سریع یا IQF

تونل انجماد نیز دارای سیستمی مشابه سردخانه است. یعنی دارای کندانسور، اواپراتور، کمپرسور و شیر انبساط است. تفاوت عمده آن ها در وجود تسمه نقاله و تابلو برق برای کنترل مسیر انجماد است.  همچنین باید به عایق کاری تونل و ساخت فن ها نیز توجه ویژه شود. بهتر است جنس فن ها از آلومینیوم یا فولاد ضد زنگ باشد و به  گونه ای ساخته شوند که قابلیت تمیزکاری و توان کار مداوم داشته باشند. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر از تونل انجماد سریع یا IQF با گروه برادران حامی دوست ارتباط برقرار کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *